Meta Arkkitehdit

Ratakatu 1b A 4, 00120 Helsinki, meta@met-a.fi

Suomenlinna

 
Suomenlinnan Länsi-Mustasaaren täydennysrakentamiskilpailu
1. Lunastuspalkinto
2016
Yhteistyössä Tuukka Päivärinne, Sarianna Salminen.

Rakennus asettuu osaksi Suomenlinnan ympäristöä tulkiten linnoitussaaren arkkitehtuuria, maisemaa ja materiaaleja. Se sijoittuu rantaan, joka muovataan uudelleen luonnonprosesseja kunnioittaen ja hyödyntäen osaksi saaren rantaviivaa. Kiviaineinen selkeästi veistetty massa muodostaa suojaisan sylin ja kätkee sisälleen sarjan tilallisesti rikkaita koteja. Rakennus sopeutuu Suomenlinnan ankaraan ilmastoon avaten tuulelta suojatun sisäpihan lämpimään ilta-aurinkoon. Ranta muokataan luontoa lainaten saaristolle tyypilliseksi kivikkoiseksi hiekkarannaksi. Mereen polveillen laskeutuva rinne alkaa asuntojen edessä niittynä vaihettuen kivikoksi ja poukamassa aueten hiekkarannaksi. Näin kaikenikäiset asukkaat ja saarella vierailijat pääsevät nauttimaan vapaasta pääsystä veden äärelle. Tunnelmalliset asunnot tarjoavat puitteet erilaisille elämäntyyleille ja -tilanteille. Asunnot kääntävät katseensa merelle. Sisäänkäynnit ja asuntokohtaiset ulkotilat sijoittuvat suojaisiin syvennyksiin. Kompakti rakennusmuoto on tehokas materiaalinkäytössä ja energian kulutuksessa. Rakennus toteutetaan tiilestä muurattuna, julkisivuissa vuorottelevat erisuuntaiset kapean tiilen limitykset sekä elävä betonipinta. Tumma peltikatto ja savupiippujen rytmi liittävät uudisrakennuksen historiallisiin naapureihinsa. Ikkunoiden ja ovien yksityiskohdissa sekä asuntojen sisustuksessa puu tuo kiven rinnalle pehmeyttä. Bruttopinta-ala 835brm2.